presentation

Journalist, Författare, Beteendevetare/Religionsvetare

Min trogna medarbetare: Tassi

Bakgrund

Jag är uppvuxen i Varberg och läste till telereparatör efter grundskolan. Trodde jag var praktiskt lagd, men detta blev aldrig ett yrke för mig utan jag började som vaktmästare i Varbergs Lasarettkök och kladdade i disken tills det var dags för militärtjänsten. Jag var precis i övergången mellan perioden då "alla" killar skulle göra lumpen och då de flesta hamnade i den så kallade "utbildningsreserven". Jag tillbringade 11 månader på F14 i Halmstad som brandman. Arbetsmarknaden var inte gynnsam när jag kom ut sommaren 1992. Under ett drygt år pendlade jag mellan olika praktikplatser och kortare jobb. Bland annat vek jag lussekatter på bageri, kollade vattenmätare och pumpade brandposter åt kommunen, skrev tvättfakturor m.m. på shippingföretag samt serverade på restaurang. I december 1993 öppnade en ny skivaffär i Varberg, Ljudvågen, och där fick jag jobb till sommaren 1999. Jag trivdes mycket bra, men allteftersom tiden gick började det klia i min intellektuella ådra, skivaffärerna mötte sotdöden och jag kände snart att jag ville satsa på min gamla ouppnåeliga dröm om att få skriva och studera. I augusti 1999 flyttade jag till Göteborg.


Utbildning

Efter bara två år på gymnasiet hade jag ingen möjlighet att läsa på universitetet direkt. Därför läste jag samhällsvetenskapliga ämnen på KomVux och samlade på mig den nödvändiga behörigheten. Vårterminen 1999 började jag läsa sociologi på Göteborgs universitet. Det var spännande att komma in i universitetsvärlden, jag trivdes omedelbart och upptäckte att jag både förstod och kunde. Att börja studera sociologi var ett lyckosamt drag eftersom det visade sig vara oerhört allmänbildande inför övriga studier och banade vägen för ett omättligt intresse för människor och samhällsfrågor. Det väckte även ett politiskt intresse som har lett mig in i många spännande möten och engagemang. Jag läste sociologi ett år innan jag gick över på religionsvetenskap ett år för att sedan kombinera dessa ämnen i religionsbeteendevetenskap samt tros- och livsåskådningsvetenskap. Jag skrev två C-uppsatser och två D-uppsatser, i vardera ämnet, där jag jämförde religionens psykologiska, sociala och existentiella funktion med den romantiska kärlekens. Det blev till en teori om kärlek som religion och den romantiska kärlekens dilemma och en ännu opublicerad bok.


Vid sidan av tog jag en rad kvällskurser i bland annat idé- och lärdomshistoria. I juni 2003 fick jag ut en Filosofie Magisterexamen i religionsvetenskap, men fortsatte naturligtvis att läsa intressanta böcker och skriva många texter. I september 2004 förverkligade jag ännu en gammal dröm och läste journalistprogrammet vid Göteborgs universitet med examen i juni 2005.


I januari 2007 inleddes min frilansverksamhet i egen regi.


I januari 2017 läste jag en  kurs på avancerad nivå i Utvärderingsmetodik.


Intressen

Mina största intressen i livet är att skriva och läsa.  Jag visste tidigt vad jag ville, har alltid skrivit på något sätt även om det dröjde tills jag fick självförtroendet att börja studera. Jag trivdes väldigt bra på universitetet med att få läsa mycket böcker. Således var jag också väldigt tacksam över att få läsa på journalistprogrammet där jag fick skriva mycket. Jag ägnar mig fortfarande mycket tid åt studier eller egna skrivprojekt och jag har publicerat ett tiotal noveller och följetonger i olika veckotidningar samt en rad varierande artiklar och reportage, både samhällsgranskande och mer lättsamma, i olika tidningar genom min frilansverksamhet, se under fliken Reportage. Jag tillbringar gärna kvällarna, åtminstone under vinterhalvåret, i lugn och ro framför TV:n med diverse filmer, intressanta dokumentärer och serier eller läser böcker i fåtöljen. Jag tycker om att resa och att prova på nya saker, men njuter också av vardagen i hemmet.


Hösten 2016 släpptes min barnbok "Tomtens son vill inte bli tomte när han blir stor" som egenutgiven på Idus förlag. Beställ direkt från mig  här: info@hanskarlsson.se

Sommaren 1995 tågluffade jag under drygt två veckor i Europa, något som både fick mig att uppskatta tjusningen av att besöka nya platser och träffa nya människor samt att förstå och ta vara på värdet av att ha ett tryggt och meningsfullt liv i hemmiljön. Det var den utmaning jag behövde då. Sommaren 1998 åkte jag och en vän till Åre och tog en skärmflygarkurs vilket innebar en fantastisk upplevelse att få hoppa från Hummeln, 500 meter upp i luften och segla ner. Under september 2007 reste jag till Malaga i Spanien och besökte bland annat Malaca Instituto och den svenska Kustradion i Fuengirola som gjorde en två timmar lång direktsänd intervju med mig utifrån min nystartade frilansverksamhet. Därefter har det blivit charterresor med bland annat flera besök på ett hundshelter på Kreta. I januari 2013 reste jag till Uganda på två veckors safari, bland annat med gorilla- och schimpanstrekking. Den bästa upplevelsen i mitt liv... frånsett att jag skaffade en adoptivhund från Kreta i maj 2013 från ovan nämnda shelter, världens finaste Tassi.


Ämnen som intresserar mig särskilt är psykologi, sociologi, religion, filosofi, journalistik och politik. Jag vill försöka beskriva och förstå olika sammanhang för att visa att allt hänger ihop. Under åren har jag samlat på tankevärda citat och motton som jag försöker upprätthålla i min livsföring, varav några är:


"Även om världen går under imorgon, planterar jag mitt päronträd idag."


"Work like you don't need the money. Love like you've never been hurt. Dance like nobody's watching."


"Undret är inte att kunna flyga i luften eller gå på vattnet utan att vandra på jorden..."


"Du är helt unik och det är alla andra också..."